maandag 20 augustus 2012

Vakantie?


Vakantie – even noodzakelijk als slapen!

Omdat we steeds harder werken en het werk meer en meer doordringt tot in de privésfeer, worden herstelperiodes steeds belangrijker. Vakantie is een uitstekende manier om aan deze herstelbehoefte te voldoen, maar niet elke vakantie is even ontspannend...
Terwijl weekends meestal (net) voldoende zijn om te recupereren van het werk, kunnen we tijdens vakanties onze energievoorraden aanvullen waardoor we nadien gemotiveerder terug aan de slag kunnen.
Het ideale recept voor een geslaagde vakantie bestaat niet. Of je actief bezig bent of passief luiert maakt weinig uit, zolang je er plezier aan beleeft – je ervaring is belangrijker dan de specifieke activiteit. Veel mensen doen bijvoorbeeld niets liever dan luieren tijdens een strandvakantie, maar wie op skivakantie door een ongeval moet rusten beleeft daar weinig plezier aan. Zolang je zelf kan kiezen wat je doet, loopt het meestal goed.
Of vakanties één of meerdere weken duren maakt weinig verschil: je stemming piekt ongeveer in het midden van de vakantie (voor langere vakanties rond de achtste dag) en vier weken na de vakantie zijn de positieve effecten verdwenen. In vele gevallen zakt je stemming zelfs sneller terug naar het niveau van voor de vakantie. Als je na je vakantie in je vrije tijd nog ontspanningsmomenten kan inlassen, geniet je wel langer na.
Op basis hiervan zou je kunnen besluiten dat het beter is om meerdere keren per jaar één week vakantie te nemen in plaats van één lange vakantie. Voorlopig is het effect van vakantie op heel wat lichamelijke processen echter nog niet onderzocht (bv. bloeddruk, stresshormonen, slaap-waak-ritme) en het is best mogelijk dat langere vakanties daarop wel positieve effecten hebben. Wat zeker vaststaat, is dat we vakantie nodig hebben: wie jaarlijkse vakanties overslaat heeft meer risico op vroegtijdig overlijden.

Internetbron: A Brandnewday, nieuwsbrief augustus 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten